Over mij

Al van jongs af aan heb ik een fascinatie voor geschiedenis, ontstaan door de prachtige familieverhalen die mijn vader me vertelde over onze Friese voorouders. Over de toevalligheden die de loop van de geschiedenis konden bepalen, keuzes die onze voorouders maakten maar die nog van invloed zijn op het leven van nu. Vaak gingen de verhalen van mijn vader over de oorlog. Over het strafkamp in Yde waar mijn opa in 1944 naar toe was gestuurd en waar mijn vader, achterop bij zijn moeder, vaak naar toe fietste.

Met het overlijden van mijn vader verdwenen de verhalen. Uit zijn nalatenschap kreeg ik het familiearchief. Tientallen foto’s van onbekende voorouders, diploma’s, getuigschriften én het oorlogsdagboek van mijn opa. Ik besloot om op zoek te gaan naar informatie over het strafkamp. Het was het begin van een jarenlange zoektocht. Ik bezocht archieven in Nederland en Duitsland en heb tientallen oud-gevangenen en getuigen geïnterviewd. Er kwam een tentoonstelling, een documentaire en uiteindelijk verscheen in 2018 mijn boek “Spitten voor de Vijand“, uitgegeven door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.

In 2018 ben ik Historisch Onderzoeksbureau Ferline gestart, wat later Studio Ferline is geworden. Vanaf september 2022 werk ik fulltime als projectleider voor het fonds Cultuur & Historie bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum en ben ik gestopt met mijn freelancewerk.