Anne de Vries

Geboren op 3 september 1913 te Akkerwoude (thans Damwoude)
Overleden op 16 maart 1945 te Ahlem

Zoon van Anne de Vries en Iefke Pranger. Anne was gehuwd en had twee kinderen. Hij was fabrieksarbeider bij een steenfabriek te Oostrum. Na verraad door zijn vrouw, die omgang had met een Duitse militair is de Vries gearresteerd.

De Vries werd via Leeuwarden overgebracht naar Duitsland en is uiteindelijk in Hannover terechtgekomen voor tewerkstelling in de oorlogsindustrie. De Vries is overleden aan de gevolgen van mishandeling en uitputting. Op 26 mei 1945 ontvingen zijn aan ouders bericht van zijn dood. Zijn naam staat vermeld op een oorlogsgedenkteken in het plantsoen van het voormalige gemeentehuis in Ternaard. Begraven op het Nederlandse Ereveld An der Seelhorst te Hannover, vak 19F, rij A, nr. 2.

Bron: Het Laatste Saluut

Een zekere De Vries vlucht weg. De Gestapo krijgt hem in handen, vier weken later komt hij weer op AHLEM, vermagerd en slap, totaal zonder krachten. Onmogelijk kon hij werken, maar toch bonden deze beulen hem aan een boom en werd hij met de gummiknuppel afgerost. Even daarna wordt hij op een boerenwagen naar het ziekenhuis gebracht, doch dat bereikte hij niet want hij stierf onderweg. Hij liet een vrouw met twee kinderen achter in Holland.

Willem Zandbergen

Bronnen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.