Welkom op de website van Erik Dijkstra

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door alles wat met geschiedenis te maken heeft. Je kunt wel zeggen dat dat er bij mij met de paplepel in is gegoten door de prachtige verhalen die mijn vader vertelde over de ‘goeie ouwe tijd’. Mijn interesse begon bij mijn eigen familiegeschiedenis waarvan de wortels liggen in Noordoost Friesland. Dat heeft zich uitgebreid naar de Tweede Wereldoorlog door het oorlogsdagboek van mijn ‘pake’ Eelke Dijkstra. De publicatie daarvan op internet heeft geleid tot veel bijzondere momenten en was de aanleiding tot het schrijven van een boek over strafkamp Yde en de stellingbouw in Nederland. Over strafkamp Yde en strafkamp Port Natal Assen heb ik een website gemaakt.

Sinds februari 2017 ben ik als bestuurslid en redacteur van het Bulletin actief binnen de Stichting Vriendenkring Neuengamme. Voor het Bulletin heb ik diverse artikelen geschreven. Ook doe ik onderzoek naar het lot van 34 politieagenten die in Neuengamme zijn omgekomen.

Tevens verricht ik historisch onderzoek voor o.a. het International Tracing Service en voor journalisten.

“FERLINE” is Fries voor verleden. Ik wil proberen ‘het verleden doen herleven’, voor een zo breed mogelijk publiek verhalen te vertellen die niet eerder zijn verteld en die aandacht verdienen. Ik probeer dit te bereiken door gebruik te maken van verschillende soorten media. Ik wil de herinnering levend houden aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.