Strafkamp Ahlem-Hannover

Ahlem-Hannover

In 2019 kwam ik via Facebook in contact met Bolswarder Ynze van der Laan, zoon van een oud-gevangene van strafkamp Ahlem in Hannover. Ynze doet al enkele jaren onderzoek naar dit kamp en heeft al veel informatie verzameld in Nederland en Duitsland. Ik raakte nieuwsgierig door de vraag die ik al eerder had gehoord; waren er na de geslaagde overval op de Leeuwarder gevangenis op 8 december 1944 door de Duitsers geen represailles uitgevoerd? Was het toeval dat exact een week later ongeveer 100 gevangenen op transport werden gesteld naar een strafkamp in Hannover, samen met een kleiner transport vanuit het Huis van Bewaring in Groningen?

En kwamen deze mannen dan terecht in een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme? Het laatste leek me sterk. Ik ging onderzoek doen en vond in de Groninger Archieven een lijst met gevangenen en enkele notities. Ook kreeg ik aanvullende informatie, waaronder een dagboek, van een andere zoon van een oud-gevangene. Na enkele weken kon ik samen met Ynze de conclusie trekken dat er in Ahlem twee verschillende kampen waren; het buitenkamp van Neuengamme en, gescheiden door een weg, lag SS-strafkamp Ahlem waar de mannen zaten uit de gevangenissen van Leeuwarden en Groningen.

Ahlem-Hannover

Samen met Ynze heb ik veel informatie kunnen verzamelen. Een groot deel hiervan, inclusief de namenlijst, heb ik gepubliceerd op een website, strafkampahlem.ferline.nl.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.