over mij

Al van jongs af aan heb ik een fascinatie voor de geschiedenis, grotendeels ontstaan door de prachtige familieverhalen die mijn vader me vertelde over onze Friese voorouders. Over de toevalligheden die de loop van de geschiedenis konden bepalen, keuzes die onze voorouders maakten maar die nog van invloed zijn op het leven van nu.

Foto: Marita Weener

Vaak gingen de verhalen over de oorlog. Over het strafkamp in Yde waar mijn opa in 1944 naar toe was gestuurd en waar mijn vader, achterop bij zijn moeder, vaak naar toe fietste. Met het overlijden van mijn vader verdwenen de verhalen. Uit zijn nalatenschap kreeg ik het familiearchief. Tientallen foto’s van onbekende voorouders, diploma’s, getuigschriften én het oorlogsdagboek van mijn opa. Ik besloot om op zoek te gaan naar informatie over het strafkamp.

Het was het begin van een jarenlange zoektocht. Ik leerde mezelf hoe ik via internet de personen kon zoeken die mijn opa in zijn dagboek noemde. Ik bouwde een website waar ik het dagboek op publiceerde en waar mensen contact met me op konden nemen. Ik bezocht archieven in Nederland en Duitsland en wist steeds beter mijn weg te vinden. Er kwam een tentoonstelling, een documentaire en uiteindelijk verscheen in 2018 mijn boek “Spitten voor de Vijand“, uitgegeven door Koninklijke Van Gorcum.

Foto: Marita Weener

Mijn ervaring in het opsporen van personen heb ik ook gebruikt om voor het International Tracing Service (ITS) in Bad Arolsen familieleden op te sporen van oorlogsslachtoffers wiens eigendommen op die manier terug konden worden gegeven aan de familie. Van Jan Berens kon ik zijn zus traceren, die tijdens het bombardement van Rotterdam alle familiefoto’s was kwijtgeraakt. Zij kon een doos vol documenten en foto’s ophalen bij het ITS. Dit bijzondere verhaal kreeg aandacht in het AD en in het Historisch Nieuwsblad. Het was voor mij de aanleiding om onderzoek te doen naar een groep politieagenten die in Neuengamme zijn vermoord.

 

Ferline is Fries voor verleden. 

Het onderzoeken en schrijven geeft me enorm veel voldoening en dat was mij voor mij de reden om in 2018, naast mijn vaste baan als projectleider, mijn eigen onderzoeksbureau te beginnen. Voor een overzicht van mijn diensten klik hier.

Foto: Johan Assies