Mijn naam is Erik Dijkstra, fervent boekenwurm en zelfbenoemd geschiedenisnerd.
Een passie voor geschiedenis en verhalen: van familiearchief tot publicaties
Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door geschiedenis, een interesse die werd aangewakkerd door de prachtige verhalen van mijn vader over onze Friese voorouders. Hij vertelde vaak over hoe toevalligheden de loop van de geschiedenis bepaalden en welke keuzes onze voorouders maakten, keuzes die nog steeds invloed hebben op ons leven. Zijn verhalen, vooral over de Tweede Wereldoorlog, maakten diepe indruk. Een bijzonder verhaal ging over het strafkamp in Yde, waar mijn opa in 1944 naartoe werd gestuurd. Mijn vader fietste, samen met zijn moeder, regelmatig naar het kamp om hem te bezoeken.
Met het overlijden van mijn vader verdwenen veel van deze verhalen, maar zijn nalatenschap bracht nieuwe inzichten. Ik erfde het familiearchief: tientallen foto’s, diploma’s, getuigschriften én het oorlogsdagboek van mijn opa. Dit vormde de start van mijn zoektocht naar de geschiedenis van het strafkamp in Yde. Mijn onderzoek bracht me naar archieven in Nederland en Duitsland, en ik interviewde tientallen oud-gevangenen en getuigen. Deze inspanningen resulteerden in een tentoonstelling, een documentaire, en in 2018 mijn boek Spitten voor de Vijand, uitgegeven door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.
In 2016 werd ik redacteur van het magazine van de Stichting Vriendenkring Neuengamme, wat me liet zien hoeveel voldoening ik haal uit redactioneel werk. Het verzamelen van kopij, schrijven van artikelen, en samenwerken met auteurs, vormgevers en drukkers deed ik met veel plezier. In 2018 richtte ik historisch onderzoeksbureau Ferline op, later omgedoopt tot Studio Ferline. In 2022 kon ik van mijn passie mijn werk maken en werd ik projectleider voor het fonds Cultuur & Historie bij Koninklijke Van Gorcum, tot de verkoop van de uitgeverij in 2024.
Vanaf 2015 ben ik betrokken bij de StolenMemory-campagne van Arolsen Archives en maakte ik vanaf 2022 deel uit van het onderzoeksteam van het project Gestolen herinneringen van de Volkskrant. Dit onderzoek leidde in oktober 2024 tot mijn tweede boek, Gestolen herinneringen, uitgegeven door Noordboek-Van Gorcum. Dit boek richt zich op de bezittingen van Nederlandse slachtoffers van concentratiekamp Neuengamme.
Studio Ferline is gevestigd in Zuidhorn, Groningen, en richt zich op historisch onderzoek, publicaties en projecten die verhalen tot leven brengen. Met meer dan 20 jaar ervaring in redactie en projectmanagement combineer ik mijn passie voor geschiedenis en storytelling om verleden en heden te verbinden.