ERIK DIJKSTRA

het verleden doen herleven

Al van jongs af aan heb ik een fascinatie voor geschiedenis, ontstaan door de prachtige familieverhalen die mijn vader me vertelde over onze Friese voorouders. Over de toevalligheden die de loop van de geschiedenis konden bepalen, keuzes die onze voorouders maakten maar die nog van invloed zijn op het leven van nu.

Het onderzoeken en schrijven geeft me enorm veel voldoening en dat was mij voor mij de reden om in 2018, naast mijn vaste baan als projectleider, historisch onderzoeksbureau Ferline te beginnen.

Foto: Marita Weener

Vaak gingen de verhalen van mijn vader over de oorlog. Over het strafkamp in Yde waar mijn opa in 1944 naar toe was gestuurd en waar mijn vader, achterop bij zijn moeder, vaak naar toe fietste.

Met het overlijden van mijn vader verdwenen de verhalen. Uit zijn nalatenschap kreeg ik het familiearchief. Tientallen foto’s van onbekende voorouders, diploma’s, getuigschriften én het oorlogsdagboek van mijn opa. Ik besloot om op zoek te gaan naar informatie over het strafkamp.

Ferline is Fries voor verleden

Het was het begin van een jarenlange zoektocht. Ik leerde hoe ik via internet de personen kon zoeken die mijn opa in zijn dagboek noemde. Ik bouwde een website waar ik het dagboek op publiceerde en waar mensen contact met me op konden nemen.

Ik bezocht archieven in Nederland en Duitsland en wist steeds beter mijn weg te vinden. Er kwam een tentoonstelling, een documentaire en uiteindelijk verscheen in 2018 mijn boek “Spitten voor de Vijand“, uitgegeven door Koninklijke Van Gorcum.

Foto: Marita Weener

Mijn ervaring in het opsporen van personen heb ik daarna gebruikt om voor het International Tracing Service (ITS) in Bad Arolsen familieleden op te sporen van oorlogsslachtoffers wiens eigendommen op die manier terug konden worden gegeven aan de familie.

Van bijvoorbeeld Jan Berens kon ik zijn zus traceren, die tijdens het bombardement van Rotterdam alle familiefoto’s was kwijtgeraakt. Zij kon een doos vol documenten en foto’s ophalen bij het ITS. Dit bijzondere verhaal kreeg aandacht in het AD en in het Historisch Nieuwsblad.

Ik doe nog steeds veel onderzoek naar oorlogsslachtoffers en probeer de herinneringen aan hen die stierven voor onze vrijheid levend te houden. Daarnaast komen er steeds meer opdrachten voor het schrijven van familiegeschiedenissen. Een ontbrekende schakel in dat proces was de stap ná het schrijven. Veel van die familieverhalen zijn geschreven voor familie en kennissen, niet voor een groot publiek. Hoe kun je een mooi boek schrijven, opmaken en publiceren zonder flink te investeren en zonder het risico te lopen om met grote voorraden te blijven zitten?

Door met Studio Ferline mensen de mogelijkheid te geven om via een eigen webwinkel on-demand te kunnen bestellen hoop ik dat het uitgeven van een mooi boek voor iedereen binnen handbereik komt!