Ameland 1924

Het is een van de mooiste foto’s uit mijn familiearchief. Of twee eigenlijk, want naast de groepsfoto is er ook nog een foto waarop vijf mannen te zien zijn met opgerolde broekspijpen en enigszins ongemakkelijk in de camera kijken. Op de achterzijde staat geschreven ‘Ameland 1924’. Het stel links op de foto herkende ik wel als mijn grootouders. De eerste foto van hun samen. Ze waren toen allebei 23 jaar, twee jaar voor hun huwelijk. Pake Eelke woonde toen nog in Anjum en beppe werkte toen als onderwijzeres in Anjum. Ik vermoedde dan ook dat de hele groep uit Anjum zou kunnen komen. Misschien een vereniging?

De Vriendenkring

Per toeval kwam ik onderstaande foto tegen op de Facebookpagina “Oud Anjum” en ik herkende gelijk de man in het midden die op de foto van Ameland bijna op dezelfde plek staat. Het is meester Douwe Wiersma, hoofd van de openbare school in Anjum. Dezelfde school waar beppe Jitske lesgaf tot 1926, toen ze eervol werd ontslagen omdat ze ging trouwen. Ze moest wel, zo was de wet destijds. Slager J. van der Woud, helemaal rechts op de tweede rij is weer te zien op de foto met de blote benen. Het blijkt te gaan om de gemengde zangvereniging De Vriendenkring uit Anjum. Ik kan het ze niet meer vragen, maar ik heb het gevoel dat mijn pake en beppe daar elkaar hebben leren kennen. Het klinkt in ieder geval heel romantisch.

Omke Japik

Pas later herkende ik de man in het midden op onderstaande foto als “omke Japik”, de oudere broer van mijn vader. Zat hij ook bij de zangvereniging? Of waren er meer Anjumers op die dag op Ameland? We zullen het nooit weten, maar het blijven mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *